Without a doubt, if Iwan Kriens (1871-1957) had lived in our century, he would have been actively involved with cookery shows on television. He would have been a member of the jury in Master Chef or may be even have had his own programme. For Iwan Kriens was knowledgeable, charismatic, amiable, and not afraid to […]
Verder lezen ›Trudy van der Wees is niet alleen een goede tekstschrijver, ze is ook een uitstekend eindredacteur. Bedrijven en organisaties huren haar daarom graag in voor redactionele ondersteuning bij (jubileum)boeken en andere publicaties. Trudy van der Wees heeft enkele cultuurhistorische boeken geschreven. De meeste gaan over Delftse of Haagse onderwerpen. Een aantal verscheen in eigen beheer, andere schreef ze in opdracht. In 2017 verscheen Het groene laboratorium, over de Botanische Tuin van de TU Delft. Hiervan bestaat ook een Engelstalige editie.
In november 2018 kwam De kookschool van oom Iwan. The Dutch Chef in post-Victoriaans Engeland uit, een combinatie van biografie en kookboek. Het boek speelt zich af in het Engeland van voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog en vertelt de fascinerende levensgeschiedenis van deze in Nederland tot nu toe onbekende meesterkok, die veel invloed heeft gehad op de Engelse kookcultuur. Hij gaf niet alleen leiding aan de kookschool, tijdens de Eerste Wereldoorlog verzorgde hij ook massaal bezochte kookdemonstraties waarin hij uitlegde hoe je met schaarse middelen of alternatieve voedingsmiddelen een goede en smakelijke maaltijd kunt klaarmaken. Maaltijden overigens, die opvallend goed aansluiten bij de hedendaagse trend van ‘duurzaam’ koken. Niets werd weggegooid, elk facet werd gebruikt en hergebruikt. In december 2021 verscheen een Engelse editie van dit boek: The Wizard of the Kitchen. How a Dutch Chef Became a Pioneer in British Culinary Education.
Informatie:
Wilt u een boek schrijven en hebt u behoefte aan ondersteuning of wilt u een boek laten schrijven? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Kloeg, 150 jaar gelegenheidskleding (2019)
Vijf generaties ondernemen Mark Kloeg is de vijfde generatie Kloeg die zich in Delft bezighoudt met herenmode, in het bijzonder de verhuur van gelegenheidskleding. Dit jubileumboek over de firma Kloeg vertelt de geschiedenis van één van de oudste Delftse familiebedrijven, tevens hofleverancier. Het begon met Koos en Kaatje, die dankzij een erfenisje in 1869 hun […]
Verder lezen ›De kookschool van oom Iwan (2018)
Hoe een Hollandse chef de Engelse kookcultuur veranderde Iwan Kriens (1871-1957) groeide op in Den Haag. Na enige omzwervingen door Europa vestigde hij zich rond 1900 als chef-kok in Londen, waar hij aan de wieg stond van de allereerste Engelse kookschool voor professionals. Onder zijn leiding groeide deze Hotel and Restaurant School uit tot een […]
Verder lezen ›The green laboratory. One hundred years at the Botanic Garden TU Delft (Eburon, 2017)
In 2017 the Botanic Garden TU Delft celebrated its 100th jubilee. On this occasion a book was published about the fascinating history of this small, but impressive garden.
Verder lezen ›Het groene laboratorium. Honderd jaar Botanische Tuin TU Delft (Eburon, 2017)
De Botanische Tuin TU Delft is maar een kleine tuin, en niet erg bekend bij het grote publiek. De tuin is het geesteskind van prof.ir. Gerrit van Iterson jr., hoogleraar in de microscopische anatomie. Hij vond dat wetenschappelijke kennis moest worden ingezet bij het oplossen van praktische problemen in de maatschappij. Planten speelden daarbij een belangrijke rol. […]
Verder lezen ›Delft 40-45 (W Books, april 2015)
Door de slag bij Ypenburg raakte Delft op 10 mei 1940 direct betrokken bij het oorlogsgeweld. Toen er ’s avonds ook nog bommen op de Wippolder vielen, was de chaos compleet. Na het bombardement op Rotterdam zochten enkele duizenden evacués een veilig heenkomen in Delft. Studenten en burgers formeerden verzetsgroepen uit woede en frustratie over […]
Verder lezen ›Bezeten van muziek. Het universum van Pierre van Hauwe (2014)
In het naoorlogse Nederland was cultuur iets voor de elite en zingen deed je in de kerk. Dit veranderde in de jaren zestig. Muziekscholen schoten als paddenstoelen uit de grond en ook op de basisscholen werden kinderen aangemoedigd om te musiceren, al was het maar op de blokfluit. De Delftse muziekpedagoog Pierre van Hauwe (1920-2009) […]
Verder lezen ›Door Delfts blauwe ogen (2013)
Delfts blauw, je vindt het mooi of je vindt het vreselijk. Trudy van der Wees maakte een persoonlijke odyssee door de wereld van Delfts blauw. Ze ontdekte dat er een onverwachte schat aan verhalen schuilgaat achter dit oer-Hollandse product. Ze sprak met mensen over hun gevoel bij Delfts blauw en vertelt amusante en interessante weetjes […]
Verder lezen ›Afbouwen (2010)
Toen Janneke Kromhout haar werkzame leven (1974-2010) afsloot, vatte ze haar carrière samen in een kleurrijk boekje: Afbouwen. “…Waarom ik bouwkunde ben gaan studeren kan ik achteraf niet verklaren. Ik had geen idee wat de studie precies inhield. Ik was gek op wiskunde, geometrie, ik had iets met ruimtelijke dingen. Ik heb een bijzondere middelbare […]
Verder lezen ›Het gezicht van Nederland: Delft (1991)
Rond 1990 zond de NOS een serie televisiedocumentaires uit waarin steeds een levendig totaalbeeld werd geschetst van een gemeente in Nederland, met de nadruk op de sociaal-economische en culturele ontwikkelingsgeschiedenis. Bij elke aflevering verscheen een boek. Trudy van der Wees schreef het boek bij de aflevering over Delft. Uitgave: Uniepers; tekst: Trudy van der Wees.
Verder lezen ›