De kookschool van oom Iwan

Hoe een Hollandse chef de Engelse kookcultuur veranderde

Iwan Kriens (1871-1957) groeide op in Den Haag. Na enige omzwervingen door Europa vestigde hij zich rond 1900 als chef-kok in Londen, waar hij aan de wieg stond van de allereerste Engelse kookschool voor professionals. Onder zijn leiding groeide deze Hotel and Restaurant School uit tot een succesvolle beroepsopleiding waar generaties chefs het vak leerden.

Iwan Kriens

In post-Victoriaans Londen maakte Iwan Kriens deel uit van een internationale gastronomische gemeenschap, die hartstochtelijk campagne voerde voor het belang van goede en gezonde voeding. Iwan nam hierin het voortouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen voedsel schaars en soms onbetaalbaar was, verzorgde hij kookdemonstraties en schreef hij een kookboek: The Victory Cookery Book. Hierin legt hij uit hoe je met schaarse producten en alternatieve voedingsmiddelen een smakelijke en voedzame maaltijd kunt klaarmaken. Het bezorgde hem de bijnaam The wizard of the kitchen.

Aan de hand van archiefonderzoek ontrafelt Trudy van der Wees het fascinerende levensverhaal van deze onbekende Hagenaar, die uitgroeide tot The Dutch Chef, de Jamie Oliver van honderd jaar geleden. Het boek bevat tevens een aantal originele recepten uit The Victory Cookery Book, zoals  Mulligatawnisoep, gevulde lamsrolletjes met appel, havermoutworstjes, aardappelscones en Christmas pudding.

Otto en Hugo Kriens

Iwan Kriens kwam uit een kleurrijke familie. Zijn broer was de bekende Rijswijkse kunstschilder Otto Kriens, die ook beschilderingen maakte voor de SS Rotterdam en de RMS Titanic. Otto’s zoon, Hugo, illustreerde tientallen kinderboeken van uitgeverij V.A. Kramers, onder andere ‘Alleen op de wereld’, ‘Onder moeders vleugels’, ‘Tarzan’ en ‘De negerhut van oom Tom’. Aan beiden wordt in dit boek aandacht besteed.

‘De kookschool van oom Iwan. The Dutch chef in post-Victoriaans-Engeland’ is rijkelijk geïllustreerd met origineel beeldmateriaal, aangevuld met tekeningen van Iwan Kriens jr, een achterneef van de befaamde chef-kok. Het boek is vanaf 11 november verkrijgbaar in de boekhandels en bij bol.com en bij uitgeverij De Muze. Zie ook de intro van het boek op De Verhalenvanger. 

 

Iwan Kriens

Iwan Kriens geeft instructies in de keuken van Westminster Technical Institute. Foto Metropolitan Archives, Londen.

 

 

Recensies en artikelen:

VPRO ‘OVT’, 23 december 2018

Hebban.nl

Historieknet.nl

Coquinaria.nl

De Oude Hagenaar

Den Haag Centraal

Algemeen Dagblad/Haagsche Courant