Delft 40-45

Door de slag bij Ypenburg raakte Delft op 10 mei 1940 direct betrokken bij het oorlogsgeweld. Toen er ’s avonds ook nog bommen op de Wippolder vielen, was de chaos compleet. Na het bombardement op Rotterdam zochten enkele duizenden evacu├ęs een veilig heenkomen in Delft. Studenten en burgers formeerden verzetsgroepen uit woede en frustratie over tewerkstelling, Jodenvervolging en andere beperkende maatregelen van de bezetter. Intussen leden veel Delftenaren honger en kou bij gebrek aan voedingsmiddelen, textiel en brandstof.

Tijdens de laatste oorlogsmaanden van de Tweede Wereldoorlog fotografeerde de foto- en filmdienst van de Binnenlandse Strijdkrachten in Delft situaties die in ons collectieve geheugen zijn gegrift. Een groot aantal van deze foto’s verscheen kort na de bevrijding in Het Uur U. Er waren echter meer fotografen en fotobureaus die ondanks het fotoverbod van de Duitse bezetter het dagelijks leven in Delft vastlegden. Ook waren er particulieren die, soms met ge├»mproviseerde apparatuur, hun plaatjes schoten. Een groot aantal daarvan wordt in dit boek voor het eerst aan een breed publiek getoond.

Delft 40-45 laat zien wat het betekende om in oorlogsomstandigheden te leven. Tezamen geven de foto’s een beeld van ontberingen, vluchtelingen, wanhoop, schaarste en geweld. Maar ook van daadkracht, saamhorigheid, mededogen en heldenmoed. Opmerkelijke foto’s uit een bijzondere tijd.

Uitgave: W|Books, ISBN 9 789462 580695

 

 

 

Download

Inkijkexemplaar.pdf

Opdrachtgever

W Books

Testimonial

“Trudy van der Wees is een plezierig persoon om mee samen te werken. De productie van haar boek Delft 40-45 liep als een zonnetje. Ze heeft een uitstekende pen en is heel goed in beeldredactie.”

Johan de Bruijn, adjunct-uitgever W|Books