Het groene laboratorium. Honderd jaar Botanische Tuin TU Delft

​De Botanische Tuin TU Delft is maar een kleine tuin, en niet erg bekend bij het grote publiek. De tuin is het geesteskind van prof.ir. Gerrit van Iterson jr., hoogleraar in de microscopische anatomie. Hij vond dat wetenschappelijke kennis moest worden ingezet bij het oplossen van praktische problemen in de maatschappij. Planten speelden daarbij een belangrijke rol.

Nederlands-Indië

De tuin dateert van 1917 en heette toen Cultuurtuin voor Technische Gewassen.  Aan het begin van de twintigste eeuw zat de industrie te springen om technologen die goed op de hoogte waren van de industriële toepassingen van plantaardige materialen. Deze planten waren voor een groot deel afkomstig uit Nederlands-Indië.  In de Botanische Tuin TU Delft werd onderzoek gedaan naar de toepassing van deze planten.

Groen laboratorium

In honderd jaar ontwikkelde de Botanische Tuin TU Delft zich tot het groene laboratorium van de TU Delft. Hierin worden innovatieve en duurzame oplossingen bedacht voor maatschappelijke problemen. Of het nu gaat om het vinden van een methode om schadelijke fijnstof te bestrijden, of het doen van onderzoek naar wilde planten soorten die een rol kunnen spelen in dijkverzwaring.

Innovatieve kennisindustrie

Het groene laboratorium. Honderd jaar Botanische Tuin TU Delft vertelt het verhaal achter de tuin. Een fascinerend verhaal over rubber, onderduikers in de Tweede Wereldoorlog, penicilline, en over geniale wetenschappers en eigenzinnige vernuftelingen die tot het uiterste gingen om hun idealen te realiseren. Ze waren hun tijd ver vooruit. Honderd jaar later blijken hun bijdragen noodzakelijke stepping stones op weg naar de innovatieve kennisindustrie waar Delft nu wereldwijd om bekend staat.

Uitgeverij Eburon, ISBN 978-94-6301-071-9. Hardcover, 148 pp. geïllustreerd.

Professor Gerrit van Iterson jr. (foto archief Delft School of Microbiology)