Yentl

Mini-uitvoering van de musical ‘Yentl‘, naar het verhaal van Isaac Bashevis Singer. Uitgevoerd door zangleerlingen van Michel Poels. Libretto: Trudy van der Wees; muziek: Michel Legrand. Muzikale leiding: Michel Poels.

Yentl Mendel is een joods meisje dat is opgegroeid in Pechev (Polen) rond 1900. Haar vader, Rebbe Mendel onderwijst haar in het geheim in de Talmoed, hoewel de bestudering daarvan voor vrouwen niet is toegestaan. Nadat haar vader is overleden, besluit Yentl zich als man te verkleden, de naam van haar overleden broer Anshel aan te nemen en te gaan studeren aan een Joodse religieuze Talmoedschool. Hier raakt ze bevriend met Avigdor en ontmoet ze zijn verloofde, Hadass. Yentl wordt verliefd op Avigdor, maar kan dat niet laten merken.

Nadat Avigdors broer zelfmoord heeft gepleegd, zegt Hadass’ familie de bruiloft van Avigdor en Hadass af. Ze willen dat Anshel (oftewel Yentl) met Hadass trouwt, die intussen verliefd op Anshel begint te worden. Avigdor dringt er bij Anshel op aan om met Hadass te trouwen, door het afgezegde huwelijk maakt zij weinig kans op een andere huwelijkspartner. De voorbereidingen voor het huwelijk worden getroffen en Anshel trouwt daadwerkelijk met Hadass. Pas na het huwelijk biecht Anshel aan Avigdor op dat zij eigenlijk een vrouw is en dat zij verliefd op hem is. Avigdor stelt haar, na de eerste schok, voor om te trouwen, maar zij weigert, omdat zij dan haar studie op zou moeten geven. Yentl verlaat Polen en gaat naar Amerika. Avigdor trouwt alsnog met Hadass.